Valitse maasi tai alueesi.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

100 miljoonaa neuronia on yksi askel lähemmäksi ihmisen aivoja, Intel julkaisee hermo-matkimisjärjestelmän

Intel ilmoitti 19. maaliskuuta, että se tuo markkinoille viimeisimmän hermostoa jäljittelevän laskentajärjestelmän nimeltä "PohoikiSprings", jonka laskentakapasiteetti vastaa 100 miljoonaa neuronia, joka voi simuloida ihmisen aivoja ja kuluttaa vähemmän energiaa nopeampien laskelmien suorittamiseen.

PohoikiSprings on datakeskuksen telinejärjestelmä, joka on Intelin tähän mennessä suurin kehittämä hermosimulaattilaskentajärjestelmä. Se integroi 768 Loihin neuraalisen mimikrian tutkimuspiiriä viiteen vakiopalvelinkokoiseen alustaan.

Ihmisen aivot koostuvat 86 miljardista neuronista. Hyönteisten aivojen hermosolujen määrä on luokkaa useita satoja tuhansia. PohoikiSprings-hermosolujen määrä on kaukana hyönteisten aivojen tasosta, ja etäisyys ihmisen aivoista on ottanut uuden askeleen.

Raportoidaan, että Intel Neural Mimic Computing -laboratorion johtaja Mike Davis kertoi, että PohoikiSprings on laajentanut Loihi-neuromimisen tutkimuspiirin yli 750-kertaisesti, kun taas sen teho on vajaa 500 wattia. Neuraalisen matkimislaskelman avulla malli voidaan oppia samalla tavalla kuin ihmisen vastasyntynyt, sillä kuvasta tai lelusta on vain yksi näkymä pysyvää tunnistamista varten.

Davis sanoi, että malli voi myös oppia tiedoista reaaliajassa, ja lopulliset ennusteet voivat olla tarkempia kuin perinteisten koneoppimallien ennusteet, "tämä tekee mahdottomaksi jotkut tällä hetkellä käsittämättömät laskelmat". Lisäksi PohoikiSprings-järjestelmässä muistia ja laskentaa ei erotella, mikä minimoi tiedonsiirtoetäisyyden.

On selvää, että Intelin tutkijat tekivät kokeilun, jossa käytettiin edistyneimpiä syvän oppimisen menetelmiä keinotekoisen älykkyyden järjestelmien kouluttamiseksi haitallisten kaasujen tunnistamiseksi. Tarvitaan 3000 näytettä, ja käyttämällä hermosimittisten siruharjoittelua, yksi näyte riittää.

Intel avaa pian PohoikiSprings-järjestelmän Intel Neuromimicry Research Community (INRC) -jäsenille, mukaan lukien jäsenet Accenture, Airbus ja muut yritykset, valtion laboratoriot ja akateemiset tutkijat.

Sina Financen mukaan kolmannen osapuolen edustajan mukaan Gartner ennustaa, että vuoteen 2025 mennessä hermosoluista tulee tärkein laskenta-arkkitehtuuri uusille ja edistyneille keinoälyn käyttöönoton muotoille, ja sen odotetaan korvaavan GPU: n, yhden pääpiireistä käytetään nykyisin tekoälyjärjestelmissä. Intelin lisäksi IBM työskentelee myös tekniikan parissa.

Intel sanoi, että hermosimulointi on tietokoneen arkkitehtuurin täydellinen kumoaminen alhaalta ylöspäin. Tavoitteena on hyödyntää neurotieteen uusimpia näkemyksiä luoda siruja, jotka toimivat enemmän kuin ihmisen aivosirut kuin perinteiset tietokonepiirit.

Neuraali mimikkijärjestelmä toistaa tapaa, jolla neuronit organisoivat, kommunikoivat ja oppivat laitteistotasolla. Intel uskoo, että Loihi ja tulevat neuromimeettiset prosessorit määrittelevät uuden ohjelmoitavan laskentamallin, jolla voidaan vastata maailman kasvavaan suosittujen älylaitteiden kysyntään.